poniedziałek, 15 kwietnia 2013

MUFFINKI Z BRZOSKWINIĄ II

Ostatnio te muffinki bardzo mi zasmakowały ale użyłam innego ciasta :) i jak wyszły ... oto i one :P 

Powstały w wersji bezkremowej bo szaleństwo kolorów papilotek wystarczająco napawało mnie radością :)

łatwe muffinki z brzoskwinią
  
Składniki: 
  • 4 duże jaja 
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce brzoskwini/ lub z syropu

Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. Białka ubić dodać cukier małymi porcjami dalej ubijać  na końcu dodać żółtka. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu rozpuszczoną margarynę. Zmiksować do otrzymania jednolitej masy.

łatwe muffinki z brzoskwinią

Ciasto wyłożyć do 2/3 wysokości papilotek na środek położyć kawałek brzoskwini. 
Następnie posypać czekoladowymi kropelkami Chocodami - idealnie się one nadają, gdyż pod wpływem temperatury nie tracą formy i nie rozpływają się :) pozostają na swoim miejscu i jak ładnie błyszczą :D

łatwe muffinki z brzoswinią

muffinki z brzoskwinią

sobota, 13 kwietnia 2013

TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ

I coś delikatnego na ząb .. słodko kwaśny smak .. niebo :D


Składniki :

  • 250 g mąki krupczatki
  • 50 g śmietany
  • 1/4 kostka margaryny
  • 1/kostka masła 
  • 1-2 żółtka
  • 1/4 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

    Masa cytrynowa:
- przepis na Lemon curd


Beza :
  •  6 białek 
  • 200 g cukru drobnego
  •  łyżeczka mąki ziemniaczanej 



Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą,  posiekać z masłem i margaryną dodać utarte żółtka oraz śmietanę. Wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na jakieś pół godziny.

Ugotować masę cytrynową ( lemon curd) i odstawić do schłodzenia.

Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto cienko rozwałkować na kształt okręgu większego niż średnica formy wyłożyć do formy. Ja wierzch wysypałam umytą i wysuszoną fasolą aby ciasto się nie zdeformowało w trakcie pieczenia. Podpiec ok 15 - 20 min  w 180 st. aby ciasto się zrumieniło wyjąć usunąć fasolę włożyć jeszcze na jakieś 7 - 10 min i podpiec. Wyjąć z piekarnika.


Rozłożyć na wierzchu masę cytrynową ( może być jeszcze ciepła nic nie szkodzi :))
 Następnie ubić bezę i wyłożyć na ciasto. Podpiec w piekarniku jakieś 15 - 20 min w temp 170 stopni. Wyłączyć gaz i uchylić piekarnik pozostawić do wysuszenia.



poniedziałek, 8 kwietnia 2013

KEKS POPULARNY

I tak coś zwyczajnego i przesmacznego w swojej prostocie :)


keks
       
        Składniki:
  • 25 dkg mąki
  • 15 dkg margaryny
  • 20 dkg cukru pudru 
  • 10 dkg rodzynek / w moim przypadku była to mieszanka owoców 
  • 5 dkg orzechów włoskich bez łupin 
  • 5 jaj
  • 20 ml rumu 
  • 4 dkg smażonej / kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę ciepłą utrzeć z 1/3 cukru na puch. Żółtka jajek utrzeć z resztą cukru. Do utartej margaryny dodać utarte żółtka następnie dodać rum , przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz owocami (ja dodałam pokrojone rodzynki obtoczone w mące , derenia jadalnego z nalewki, kandyzowaną skórkę pomarańczową ) na końcu pianę z białek i delikatnie wymieszać. 
Ciasto przełożyć do keksówki naciąć ciasto wzdłuż formy (zniweluje to pękanie ciasta na środku). Piec w średnio nagrzanym piekarniku.

keks

poniedziałek, 1 kwietnia 2013

LEMON CURD

Znalazłam taki przepis na stronie Domi w kuchni ...  i musiałam go wypróbować myślę że ten przysmak zdecydowanie będzie częściej gościł na moim stole :D


Składniki : 

  • 2 średniej wielkości cytryny
  • 150 gram miałkiego cukru / ja dałam zwykły
  • 4 nieduże jajka
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie )


Cytryny sparzyć  zetrzeć skórkę z jeden cytryny i wymieszać z cukrem. W osobnej misce połączyć całe jaja z sokiem z cytryny , ja dałam tylko 1,5 cytryny bo miałam 2 duże :) następnie wsypać do nich wymieszany cukier.

Na parze ubijać masę jajeczną z cukrem następnie dodać margarynę i ubijać aż do zgęstnienia. Według mnie masa wyszła by za mało gęsta ( naprawdę miałam duże cytryny) więc dodałam jeszcze łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wyszło idealnie :). 



Taki krem można podobno przechowywać w zamkniętym pojemniczku do 2 tygodni. u mnie zniknął po 3 dniach więc ciężko mi określić walory smakowe po dłuższym czasie :D.