Składniki :
Ciasto:
- 5 żółtek
- 1 całe jajo
- 30 dkg miękkiej margaryny
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany*
- 1 szkl. cukru
- 50 dkg mąki pszennej
- 30 dkg mąki krupczatki
- 2 łyżeczki sody oczysczonej
- konfitura bądź masa makowa
Mąkę przesiać dodać sodę oczyszczoną, Żółtka i jajo utrzeć z cukrem. Mąkę posiekać z margaryną dodać utarte żółtka. ( Mnie ciasto wyszło idealnie miękkie i nie dodawałam już w ogóle śmietany*). Ciasto podzielić na 5 równych części.
Z dwóch upiec blaty a pozostałe 3 rozwałkować na wielkość brytfanny i nałożyć konfiturę lub masę makową ja posmarowałam powidłami śliwkowymi , oczywiście domowej roboty następnie zrolować i upiec.
Masa serowa:
- 1 kg sera
- 1 i 1/4 szkl. cukru
- 4 duże jaja
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1/4 szkl mleka
- 3/4 kostki masła
- odrobina aromatu waniliowego lub według uznania
- łyżka lub dwie mąki ziemniaczanej ( w zależności jakiego sera użyliśmy)
Ser zmielić, jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wszystko wrzucić do garnka z grubym dnem zagotować i gotować tak od 5 - 10 min aby masa nieco zgęstniała ( tak jak budyń aby pojawiły się pęcherzyki powietrza).
Na pierwszy blat nałożyć połowę masy serowej następnie ułożyć warstwę 3 zwiniętych rolad ( mogą być one jeszcze ciepłe ) na to położyć drugą połowę masy serowej i na końcu drugi blat. Odczekać aż ciasto przestygnie. No i smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz