oto i on Sernik w mojej odsłonie ....
Składniki :
Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 10 dag margaryny
- 7 dag cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem . Zagnieść ciasto z resztą składników. Podpiec przed położeniem masy serowej.
Masa serowa:
- 80 dag sera ( twarogu najlepiej tłustego)
- 2 budynie śmietankowe
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- 4 żółtka
- 2 jaja
- + dwa białka pozostałe z ciasta
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- kropelki czekoladowe
- rodzynki
Beza:
- 4 białka pozostałe z masy serowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
Utrzeć żółtka i całe jaja z cukrem na puch. Ser zmielić ( ja to robię w zwykłym robocie kuchennym tnąc go nożami dodaję po trochu utarte jaja ). Dodać pozostałe składniki na końcu dodając po trochu olej. Do masy dodać ubitą pianę z 2 białek ( konsystencja będzie dość płynna i taka ma być ) oraz rodzynki i czekoladowe kropelki. Gotową masę wylewamy tak wylewamy :) na podpieczone ciasto.
Całość piec ok 45 - 60 min w 200 stopniach. po 45 / 60 minutach zmniejszyć temperaturę do ok 170st. nałożyć pianę ubitą z 4 białek pozostałych z masy serowej i włożyć do piekarnika na około 15 - 20 minut, gdy beza się przyrumieni uchylic lekko drzwiczki i pozostawić w piekarniku do wyschnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz