piątek, 24 maja 2013

PUSZYSTY SERNIK NADZIANY CZEKOLADOWYMI KROPELKAMI I RODZYNKAMI Z PIERZYNKĄ BEZOWĄ

Lekki i bardzo smaczny :) piekę go już od dłuższego czasu ale w sumie nie było okazji wrzucić ...
oto i on Sernik w mojej odsłonie ....





       Składniki :

  Ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag margaryny
  • 7 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem . Zagnieść ciasto  z resztą składników. Podpiec przed położeniem masy serowej.

       Masa serowa:
  • 80 dag sera ( twarogu najlepiej tłustego)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 żółtka
  • 2 jaja 
  • + dwa białka pozostałe z ciasta
  • 2 szklanki  mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • kropelki czekoladowe 
  • rodzynki
Beza:
  • 4 białka pozostałe z masy serowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
 Utrzeć żółtka i całe jaja z cukrem na puch. Ser zmielić ( ja to robię w zwykłym robocie kuchennym tnąc go nożami dodaję po trochu utarte jaja ).  Dodać pozostałe składniki na końcu dodając po trochu olej. Do masy dodać ubitą pianę z 2 białek ( konsystencja będzie dość płynna i taka ma być  ) oraz rodzynki i czekoladowe kropelki. Gotową masę wylewamy tak wylewamy :) na podpieczone ciasto.

Całość piec ok 45 - 60 min w 200 stopniach. po 45 / 60 minutach zmniejszyć temperaturę do ok 170st. nałożyć pianę ubitą z 4 białek pozostałych z masy serowej i włożyć do piekarnika na około    15 - 20 minut, gdy beza się przyrumieni uchylic lekko drzwiczki i pozostawić w piekarniku do wyschnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz