Składniki:
- ciasto francuskie gotowe :P
Krem : Lemon Curd
Składniki :
- 2 średniej wielkości cytryny
- 150 gram miałkiego cukru / ja dałam zwykły
- 4 nieduże jajka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie )
Ja wykonałam połowę przepisu .. nie potrzebowałam takiej ilości kremu :D
Cytryny sparzyć zetrzeć skórkę z jeden cytryny i wymieszać z cukrem. W
osobnej misce połączyć całe jaja z sokiem z cytryny , ja dałam tylko 1,5
cytryny bo miałam 2 duże :) następnie wsypać do nich wymieszany cukier.
Na parze ubijać masę jajeczną z cukrem następnie dodać margarynę i
ubijać aż do zgęstnienia. Według mnie masa wyszła by za mało gęsta (
naprawdę miałam duże cytryny) więc dodałam jeszcze łyżeczkę mąki
ziemniaczanej i wyszło idealnie :).
Ciasto pokroić w kwadraciki i na wierzchu położyć odrobinę kremu ( idealnie się zapieka) piec do zrumienienia ( 5- 10 min ) .. ja po upieczeniu dodałam na wierzch jeszcze świeżego lemon curdu ale nie trzeba tego robić .
i viola... :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz