poniedziałek, 1 kwietnia 2013

LEMON CURD

Znalazłam taki przepis na stronie Domi w kuchni ...  i musiałam go wypróbować myślę że ten przysmak zdecydowanie będzie częściej gościł na moim stole :D


Składniki : 

  • 2 średniej wielkości cytryny
  • 150 gram miałkiego cukru / ja dałam zwykły
  • 4 nieduże jajka
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie )


Cytryny sparzyć  zetrzeć skórkę z jeden cytryny i wymieszać z cukrem. W osobnej misce połączyć całe jaja z sokiem z cytryny , ja dałam tylko 1,5 cytryny bo miałam 2 duże :) następnie wsypać do nich wymieszany cukier.

Na parze ubijać masę jajeczną z cukrem następnie dodać margarynę i ubijać aż do zgęstnienia. Według mnie masa wyszła by za mało gęsta ( naprawdę miałam duże cytryny) więc dodałam jeszcze łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wyszło idealnie :). 



Taki krem można podobno przechowywać w zamkniętym pojemniczku do 2 tygodni. u mnie zniknął po 3 dniach więc ciężko mi określić walory smakowe po dłuższym czasie :D.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz