Składniki :
- 2 średniej wielkości cytryny
- 150 gram miałkiego cukru / ja dałam zwykły
- 4 nieduże jajka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie )
Cytryny sparzyć zetrzeć skórkę z jeden cytryny i wymieszać z cukrem. W osobnej misce połączyć całe jaja z sokiem z cytryny , ja dałam tylko 1,5 cytryny bo miałam 2 duże :) następnie wsypać do nich wymieszany cukier.
Na parze ubijać masę jajeczną z cukrem następnie dodać margarynę i ubijać aż do zgęstnienia. Według mnie masa wyszła by za mało gęsta ( naprawdę miałam duże cytryny) więc dodałam jeszcze łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wyszło idealnie :).
Taki krem można podobno przechowywać w zamkniętym pojemniczku do 2 tygodni. u mnie zniknął po 3 dniach więc ciężko mi określić walory smakowe po dłuższym czasie :D.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz