Składniki :
- 250 g mąki krupczatki
- 50 g śmietany
- 1/4 kostka margaryny
- 1/kostka masła
- 1-2 żółtka
- 1/4 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa cytrynowa:
- przepis na Lemon curd
Beza :
- 6 białek
- 200 g cukru drobnego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, posiekać z masłem i margaryną dodać utarte żółtka oraz śmietanę. Wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na jakieś pół godziny.
Ugotować masę cytrynową ( lemon curd) i odstawić do schłodzenia.
Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto cienko rozwałkować na kształt okręgu większego niż średnica formy wyłożyć do formy. Ja wierzch wysypałam umytą i wysuszoną fasolą aby ciasto się nie zdeformowało w trakcie pieczenia. Podpiec ok 15 - 20 min w 180 st. aby ciasto się zrumieniło wyjąć usunąć fasolę włożyć jeszcze na jakieś 7 - 10 min i podpiec. Wyjąć z piekarnika.
Rozłożyć na wierzchu masę cytrynową ( może być jeszcze ciepła nic nie szkodzi :))
Następnie ubić bezę i wyłożyć na ciasto. Podpiec w piekarniku jakieś 15 - 20 min w temp 170 stopni. Wyłączyć gaz i uchylić piekarnik pozostawić do wysuszenia.
mmmm na tą tartę nabrałam ochoty...będzie w następny weekend :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i mam nadzieję że będzie smakować :)
OdpowiedzUsuńTa tarta jest obłędna!
OdpowiedzUsuńJA TEŻ UPIEKĘ :)
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM