sobota, 13 kwietnia 2013

TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ

I coś delikatnego na ząb .. słodko kwaśny smak .. niebo :D


Składniki :

  • 250 g mąki krupczatki
  • 50 g śmietany
  • 1/4 kostka margaryny
  • 1/kostka masła 
  • 1-2 żółtka
  • 1/4 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

    Masa cytrynowa:
- przepis na Lemon curd


Beza :
  •  6 białek 
  • 200 g cukru drobnego
  •  łyżeczka mąki ziemniaczanej 



Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą,  posiekać z masłem i margaryną dodać utarte żółtka oraz śmietanę. Wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na jakieś pół godziny.

Ugotować masę cytrynową ( lemon curd) i odstawić do schłodzenia.

Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto cienko rozwałkować na kształt okręgu większego niż średnica formy wyłożyć do formy. Ja wierzch wysypałam umytą i wysuszoną fasolą aby ciasto się nie zdeformowało w trakcie pieczenia. Podpiec ok 15 - 20 min  w 180 st. aby ciasto się zrumieniło wyjąć usunąć fasolę włożyć jeszcze na jakieś 7 - 10 min i podpiec. Wyjąć z piekarnika.


Rozłożyć na wierzchu masę cytrynową ( może być jeszcze ciepła nic nie szkodzi :))
 Następnie ubić bezę i wyłożyć na ciasto. Podpiec w piekarniku jakieś 15 - 20 min w temp 170 stopni. Wyłączyć gaz i uchylić piekarnik pozostawić do wysuszenia.



4 komentarze: