czwartek, 14 marca 2013

KRUCHE BABECZKI Z MASĄ CZEKOLADOWĄ

Kruche babeczki to moje ulubione małe dzieła sztuki może dlatego że rzadko je robię :).

Wypróbowałam przepis z "Sekrety mojej kuchni" na ciasto i oto jak wyszły

  



Ciasto:

- 25 dag masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki wrzątku
- 3 żółtka
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 1/2 kg mąki


Ciepłe masło zmiksować z cukrem, cukrem waniliowy, szczyptą soli,( ja nie dawałam wrzątku bo moja margaryna była bardzo ciepła) i rozetrzeć w makutrze na puch. Do zmiksowanej masy dodać żółtka i wymieszać. Na końcu dodać mąkę, ciasto wyrobić  i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Schłodzonym ciastem wyłożyć foremki. Piec ok 15 minut w temperaturze 170oC, aż się przyrumienią.

Masa:

- kostka margaryny mlecznej lub masła
- 1 duże lub dwa małe jajka
- 12 dag cukru miałkiego/drobnego
- 1 (lub więcej-wedle uznania) tabliczka
 gorzkiej lub deserowej czekolady

Jaja wbić do miski i zmiksować z cukrem. Miskę umieścić na naczyniu z gotującą się wodą i jaja ubijać na parze do zbielenia ( ok 7 - 10min). Nie przerywając ubijania zdjąć miskę i miksować do momentu ostudzenia masy jajecznej.  Ciepłą margarynę utrzeć/zmiksować na puch dodawać stopniowo ubite jaja ( należy obserwować czy masa się nie zważa, czasami nie wejdzie cała masa jajeczna i trochę jej zostaje). Następnie dodawać po trochu rozpuszczonej nad parą wodną gorzkiej czekolady. 





Na dno babeczek dawałam wiśnie drylowane z nalewki - zawierały więc alkohol ;) pokrywałam je niewielką warstwą konfitury jabłkowo- śliwkowej domowej roboty

 Na całość nakładałam krem czekoladowy a wierzch posypałam czekoladowymi kropelkami :)... Pyszności mówię wam.
 

1 komentarz: