Na tak zimne dnie tylko coś mocno rozgrzewającego :)
Składniki:
- ok. 1 kg cebuli
- ok. 1 litr bulionu
- białe wino ( ja użyłam pół słodkiego)
- oliwa
- tymianek
- zmielona gałka muszkatołowa
- ciasto francuskie
- bagietka
- ser żółty
- odrobina masła
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w półksiężyce, pióra kostkę lub jak kto woli następnie smażyć na oliwie na małym ogniu aż zmięknie i się zrumieni (nie należy przyspieszać tego procesu podkręcając gaz :P. )
W między czasie wstawiamy bulion do zagotowania.
Gdy cebula już odpowiednio zmięknie i nabierze koloru zalewamy ją winem tak aby pokryć cebulę następnie redukujemy do momentu, aż wino prawie w całości odparuje i zdejmujemy z ognia.
Cebulę dodajemy do gotującego się wywaru / bulionu, doprawiamy tymiankiem wsypujemy odrobinę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku.
Następnie wykrawamy w cieście francuskim okręgi o średnicy nieco większej lub takiej samej jak kokilki. Do kokilek nalewamy zupę prawie do samych brzegów i pokrywamy okręgami z ciasta francuskiego, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 - 200 st. około 20 min (aż ciasto wyrośnie i się przyrumieni).
Ja do tego przygotowała jeszcze bagietki pokrojone w kromeczki posmarowane cienko masłem i zapieczone z serem na wierzchu ( miałam na tyle miejsca że piekłam je jednocześnie z kokilkami ale wyciągnęłam je nieco wcześniej.
Cebulę dodajemy do gotującego się wywaru / bulionu, doprawiamy tymiankiem wsypujemy odrobinę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku.
Następnie wykrawamy w cieście francuskim okręgi o średnicy nieco większej lub takiej samej jak kokilki. Do kokilek nalewamy zupę prawie do samych brzegów i pokrywamy okręgami z ciasta francuskiego, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 - 200 st. około 20 min (aż ciasto wyrośnie i się przyrumieni).
Ja do tego przygotowała jeszcze bagietki pokrojone w kromeczki posmarowane cienko masłem i zapieczone z serem na wierzchu ( miałam na tyle miejsca że piekłam je jednocześnie z kokilkami ale wyciągnęłam je nieco wcześniej.
Bardzo lubię zupę cebulową, Twoja wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :) .. zwłaszcza na taka pogodę za oknem :P
OdpowiedzUsuń