poniedziałek, 18 marca 2013

ZUPA CEBULOWA Z KOŁDERKĄ Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Na tak zimne dnie tylko coś mocno rozgrzewającego :)


      Składniki:
  • ok. 1 kg cebuli
  • ok.  1 litr bulionu
  •  białe wino ( ja użyłam pół słodkiego)
  • oliwa
  • tymianek
  • zmielona gałka muszkatołowa
  • ciasto francuskie
  • bagietka 
  • ser żółty
  • odrobina masła
      Przygotowanie: 

Cebulę pokroić w półksiężyce, pióra kostkę lub jak kto woli następnie smażyć na oliwie na małym ogniu aż zmięknie i się zrumieni (nie należy przyspieszać tego procesu podkręcając gaz :P. )
W między czasie wstawiamy bulion do zagotowania.
Gdy cebula już odpowiednio zmięknie i nabierze koloru zalewamy ją winem tak aby pokryć cebulę następnie redukujemy do momentu, aż wino prawie w całości odparuje i zdejmujemy z ognia.
Cebulę dodajemy do gotującego się wywaru / bulionu, doprawiamy tymiankiem wsypujemy odrobinę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku.
Następnie wykrawamy w cieście francuskim okręgi o średnicy nieco większej lub takiej samej jak kokilki. Do kokilek nalewamy zupę prawie do samych brzegów i pokrywamy okręgami z ciasta francuskiego, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 - 200 st. około 20 min (aż ciasto wyrośnie i się przyrumieni).
 Ja do tego przygotowała jeszcze bagietki pokrojone w kromeczki posmarowane cienko masłem i zapieczone z serem na wierzchu ( miałam na tyle miejsca że piekłam je jednocześnie z kokilkami ale wyciągnęłam je nieco wcześniej.


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię zupę cebulową, Twoja wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam :) .. zwłaszcza na taka pogodę za oknem :P

    OdpowiedzUsuń